És en moments de màxima fragilitat emocional quan les marques han de mostrar un respecte sepulcral per les seves audiències i evitar comunicar en qualsevol moment, deixant-se arrossegar per la pressió de les xarxes socials. Als entorns digitals, els impactes planetaris en l’agenda global ens fan córrer massa sovint com pollastres sense cap. Per això les marques han de ser curoses i especialment selectives. El silenci perpetu no és el millor aliat, però tampoc la sobreactuació inconscient.
Pel que fa al turisme, és irreal pensar que els mercats es recuperaran de la nit al dia amb una allau de visitants estrangers. També en aquest àmbit les marques consolidades -ja siguin destinacions on agents privats- saben que l’economia es recuperarà de manera concèntrica. Com un nadó que comença a caminar en petites passes i subjectant-se on pot abans d’apretar a córrer, la indústria del turisme es recuperarà per la contribució dels mercats immediats i els veïns més propers. Els mercats nacionals, el turisme de proximitat, sostindrà la indústria durant les primeres setmanes posteriors al “stand by”.
Als països més copejats per la crisi del coronavirus, són multiples les campanyes que s’estan engegant des d’administracions i associacions empresarials per activar el consum, l’oci i el turisme de proximitat un cop la roda torni a girar.
Per a les marques, ara és el moment de cuidar els públics (tant interns com extens) i -si se’m permet ser un pèl naïf- mostrar amor.
L. Don’t Lie. Ciutats com Madrid no han tingut cap dubte a l’hora de presentar-se sense maquillatge ni artificis en la campanya institucional «Juntos nunca hemos perdido. Gracias, Madrid» . Durant els dies de confinament, mostrar les ciutats desertes no és contraproduent; al contrari, revel·la la fortalesa dels seus ciutadans i ciutadanes. No és el moment de mostrar paisatges enlluernadors. Mostrar els territoris naturals i fins a cert punt vulnerables no és una mala estratègia. Al contrari. És una decisió que sens dubte humanitza els destins i instal·la en la consciència dels futurs viatgers la importància de preservar-los.
O. Observe. La monitorització constant de les xarxes socials, les tendències dels mitjans de comunicació i les dinàmiques de les converses globals ens indiquen els estats d’ànim de les societats. Convé estar atent als hashtags i la seva evolució en temps real per saber quin és el millor moment (i el millor mitjà) per comunicar.
V. Joie de Vivre. Celebrem la vida, les petites coses de la vida. La vida serà difícil un cop la roda torni a girar en les respectives economies. No es tracta de despreciar la realitat, però mostrem-nos confiats que el dia a dia ens mostrarà el camí. Des d’alguns àmbits s’estigmatitzarà la indústria del turisme. L’actual crisi canviarà la fesomia de moltes empreses, sens dubte, però el turisme resistirà. El desig de conéixer i experimentar per enriquir-se vitalment continuarà essent una de les principals aspiracions de l’ésser humà.
E. Enhance your alliances. Els engranatges de les organitzacions tornaran a girar gràcies a les petites aportacions dels proveïdors, els clients, els treballadors, els socis… Més que mai el conreu dels “stakeholders” és cabdal per al futur de les organitzacions.
L’amor és un acte de generositat.
I és cert que ara les prioritats de les ciutats i els territoris és mostrar amor cap als seus ciutadans i cuidar les seves estructures productives per minimitzar l’impacte econòmic de l’aturada que ens ve a sobre.
Però no és menys cert que el període de confinament se superarà. Totes les marques aprofiten aquests dies l’”stand by” per mirar-se al mirall i fer projecció d’escenaris. Les ciutats i els territoris també han de posar-se al dia, definir estratègies i construir relats per instal·lar-se en el “top of mind” dels futurs viatgers. Les crisis només són oportunitats si tenim una mentalitat oberta per assumir els fracassos i un irrefrenable desig d’aprendre i de millorar.